Pad Thai Warszawa – gdzie zjesz najlepszy?

Pad Thai to typowa taryfa uliczna w całej Tajlandii – i prawdopodobnie jest to zamówienie nr 1 w lokalnej restauracji tajskiej. W rzeczywistości to popularne danie z makaronem smażone na ruszcie jest narodowym daniem Tajlandii. Ale co dokładnie w Pad Thai Warszawa sprawia, że ​​jest tak pyszny? Odważne, umami smaki i różnorodne faktury sprawiają, że Pad Thai Warszawa to pocieszający posiłek, który każdy może pokochać. Przyjrzyjmy się bliżej temu ukochanemu tajskiemu daniu.

Podstawowymi składnikami tradycyjnego Pad Thai Warszawa są makaron ryżowy smażony z tofu, jajka i sos z pasty z tamaryndowca, sos rybny, suszone krewetki, czosnek, papryczki chilli i cukier palmowy (który jest często mniej rafinowany niż cukier trzcinowy) . Pad Thai robiony w restauracji w Warszawie charakteryzuje się bogatymi, żywymi smakami, od funky (sos rybny i suszone krewetki), przez kwaśny (świeża pasta z tamaryndowca), po słodki (cukier palmowy).

Przepisy na Pad Thai są różne, ale prawie zawsze jest baza szerokiego makaronu ryżowego, obfita posypka zmiażdżonych orzeszków ziemnych i klin wapienny. Dodanie szybkiego jajecznicy z woka i stosu świeżych kiełków fasoli jest również częścią większości wersji potrawy. Większość przepisów Pad Thai dla domowych kucharzy otrzymuje słodkie i kwaśne składniki z brązowego cukru i octu lub soku z limonki. Chociaż połączenie krewetek i tofu jest tradycyjne, można również użyć udek kurczaka bez kości, bez skóry, lub po prostu użyć warzyw i tofu w wersji wegetariańskiej.

Kluczem do doskonałej Pad Thai jest przygotowanie wszystkich komponentów przed rozpoczęciem gotowania, ponieważ proces przebiega szybko. Z tego powodu potrzebujesz dobrej, niezawodnej patelni do woka, która szybko się nagrzewa – zalecamy woka ze stali węglowej z płaskim dnem. Woki ze stali węglowej są stosunkowo niedrogie i lekkie, a także są doskonałym przewodnikiem ciepła (niezbędnym do smażenia z mieszaniem).