Pyszne i świeże sushi Warszawa

W mieście Warszawa nie ma zbyt wielu japońskich restauracji, ale liczby są wystarczające, aby zadowolić miłośników sushi; w rzeczywistości większość ludzi w mieście nawet nie wychodzi poza sushi, jeśli chodzi o jedzenie japońskich potraw. Naprawdę nie możesz „wiedzieć” sushi Warszawa, chyba że spędziłeś lata medytując przed nim lub nie zjadłeś każdego możliwego sushi, które wyszło z każdej restauracji wartej swojej nazwy.
Oto jednak kilka podstawowych, które pomogą Ci zacząć.
1. Hosomaki.
Jest to tradycyjny roll i zwykle jest mniejszy niż standardowy roll sushi. Wykonany z tuńczyka nazywa się Tekka Maki. Hosomaki zwykle używa jednego składnika, a arkusz nori znajduje się na zewnątrz. To także popularna rolka, prawdopodobnie dlatego, że możesz wcisnąć całą do ​​ust bez robienia bałaganu.
2. Uramaki.
Uramaki nie jest tradycyjną formą sushi, ale z drugiej strony jest tak popularne, jak niektóre starsze odmiany. W tej wersji główne składniki (w tym przypadku awokado i łosoś) są najpierw owijane nori, a następnie pokrywane ryżem i formowane w rolkę. Nieznaczne dodatki, takie jak ikra latającej ryby lub nasiona sezamu, nadają sushi nieco chrupkości i koloru.
3. Temaki.
Wygląda jak gofr z nori, nadziewany ryżem i innymi składnikami. W tym celu szef kuchni serwujący sushi Warszawa używa grzyba shiitake (duszonego w soi, mirinie i cukrze) i ręcznie zwija arkusz nori, aby uformować stożek, a następnie faszeruje ryż wraz z grzybami. Ważne jest, aby składniki sushi udawały wysypywanie się ze stożka. Aby zjeść temaki, obowiązują dwie zasady: po pierwsze, zjedz go szybko, zanim arkusz nori straci swoją teksturę i skończy się uczuciem jak kawałek materiału, a po drugie, użyj rąk.
4. Nigirizushi.
Wcześniej znany jako Edo-Mae Zushi, głównie dlatego, że został zrobiony ze świeżych ryb z zatoki Edo, dzisiejszy nigirizushi jest po prostu niedrogim jedzeniem dla zwykłych ludzi. Przeszła długą drogę i jest jedną z najpopularniejszych sushi w Japonii i innych częściach świata. Nigiri to nic innego jak kopiec octu ryżowego z wybraną rybą – łosoś, tuńczyk, mątwa, czerwony łosoś i krewetki to niektóre z popularnych. Czasami nigiri jest wiązane cienkim paskiem nori, aby utrzymać ryż i ryby na miejscu. W nigiri krojenie jest bardzo ważne, mówi szef kuchni serwujący sushi Warszawa i dodaje: „To zależy od rodzaju używanej ryby. Niektóre mogą wymagać cienkich plasterków, a niektóre mogą wymagać nieco grubszych plasterków. Możesz także przesunąć kawałek wasabi na kulkę ryżową i ręcznie ją uformować.”.